Χωρίς στέγη παραμένει το Ειδικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου

Χωρίς στέγη παραμένει το Ειδικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου

Αρ. Πρωτ. 9248/28.03.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων
- ΕΣ.Δ.Δ.Α.


Το Ειδικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου ιδρύθηκε σύμφωνα με υπουργική απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2007 (ΦΕΚ 1856/ τΒ'/13-09-2007) προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 14 παιδιών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγίου Αθανασίου του Νομού Θεσσαλονίκης, που σήμερα αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά από τον τόπο κατοικίας τους προς την Θεσσαλονίκη και τα Γιαννιτσά σε αντίστοιχα ειδικά σχολεία.

Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι μαθητές του Ειδικού Σχολείου του Αγίου Αθανασίου διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα μετακινούμενοι από τα Μάλγαρα, την Αγχίαλο, τον Βαθύλακο, τον Άγιο Αθανάσιο προκειμένου να ανταποκριθούν στα σχολικά τους καθήκοντα, αφού το δικό τους σχολείο στον Άγιο Αθανάσιο δεν λειτουργεί ακόμα λόγω της εκτεταμένης γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων που προκύπτουν από αυτήν.
Προκειμένου να μην χάσουν οι μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά και μέχρι να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες ανέγερσης του σχολικού κτιρίου του Ειδικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου, αποφασίστηκε από τους αρμόδιους φορείς το σχολείο να στεγαστεί σε ενοικιαζόμενο ακίνητο, που ορίσθηκε ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό. Στη συνέχεια για την καταλληλότητα του κτιρίου και τη διαμόρφωσή του αρμόδια πενταμελής επιτροπή πραγματοποίησε σχετική αυτοψία. Η μελέτη, ωστόσο, που κοινοποιήθηκε στην μισθώτρια μετά τον έλεγχο της επιτροπής είναι γενικευμένη και δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες διευκρινήσεις ως προς τις απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να στεγάσει το εν λόγω κτίριο το Ειδικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου.
Ύστερα από πρόσφατη αλλαγή στη σχετική νομοθεσία προκύπτει ένα ερμηνευτικό κενό ως προς την αρμόδια για τέτοιου είδους θέματα υπηρεσία. Ως εκ τούτου στην περίπτωση του Ειδικού Σχολείου του Αγίου Αθανασίου και τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να κριθεί κατάλληλο το υπό μίσθωση κτίριο ούτε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ούτε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων φαίνεται να είναι αρμόδιοι.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανέγερσης του κτιρίου του Ειδικού Σχολείου του Αγίου Αθανασίου;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διευκρινισθούν οι τροποποιήσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο υπό ενοικίαση κτίριο για την στέγαση του Ειδικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου;

- Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει το Ειδικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου στο υπό ενοικίαση κτίριο;

 

Απαντήσεις Υπουργείων